Vendula Šikolová přiblíží alternativní suroviny

Palačinky z kokosu? Tvaroh z kaštanů? Muffiny pouze z jablek a vajec? Chleba nebo knedlíky z banánů? Přijďte se podívat na přednášku v rámci cyklu Cesty ke zdraví 22. června do envicentra. Seznámíte se s různými alternativními surovinami, jako jsou například „mouka“ z jablek, banánů, mandlí či kokosu, sirup z čerstvých datlí, kaštanové pyré, kokosové máslo a další. Dozvíte se, jaký vliv mají ořechy a zdravé tuky na náš organismus. Zjistíte, že i malými změnami ve svém jídelníčku můžete výrazně ovlivnit fyzické i psychické zdraví k lepšímu. Nebude to jen teorie, ledacos během povídání ochutnáte a dostanete praktické rady, jak toto téma uchopit v běžném životě. Přednáší zakladatelka Paleo a SCD pekárny Vendula Šikolová.

Cukrovar je zase o velký krok blíž přeměně

Vedení městyse intenzívně pracuje na přeměně areálu bývalého cukrovaru. Na jeho přední část, která je již v majetku městyse, jsou už zajištěné finanční prostředky. „O zbytek peněz každý den bojujeme.
Máme vydána veškerá stavební povolení, změnili jsme kvůli tomu územ
ní plán, a tak věříme, že se nám naše úsilí vrátí,“ říká starosta Marek Semerád.

Školáci jedou na závody

Žáci cerhenické základní školy, kteří několik měsíců pilně a úspěšně budovali závodní vozítko, s ním vyrazí na klání s dalšími školami z regionu v rámci projektu Cadet Grand Prix Kolín 2018. Závodit se bude 30. května silnici mezi obcemi Křečhoř a Štítary. Česká je jízda zručnosti a slalom. Držme jim palce, ať se umístí co nejlépe.

Městys zve na akci pro děti

Při příležitosti oslav Dne dětí se 3. června od 14 hodin uskuteční zajímavá akce na trase z keltského hřiště do Cerhýnek. Chybět nebude lanová dráha, střelba ze vzduchovky, skákání v pytli, šipky, hasiči, táborák… Více v pozvánkách.

Na Den dětí čeká školáky v jídelně překvapení

Blíží se Den dětí, a tak školní jídelna chystá na pátek překvapení. Jistě to bude zase dobrota, však paní kuchařky se nezřídka inspirují známými kuchaři. Jako třeba při nedávném netradičním obědu inspirovaném přímo Jamie Oliverem.

Gratinovaný celer s bramborami:

1 kg brambor
 1 velká hlávka celeru
 1 cibule
 2 stroužky česneku
 100 g sýru
 600 ml šlehačky
 100 ml mléka
 čerstvý tymián
 čerstvá petrželka
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Brambory si oloupeme a nakrájíme na 0,5 – 1 cm široké plátky. To stejné uděláme s celerem. Cibuli si nakrájíme na jemné plátky a česnek nadrtíme nahrubo. Do vymaštěného pekáčku vložíme všechny ingredience, dochutíme solí a pepřem, přidáme pár snítek tymiánu a promícháme vařečkou. Necháme si trochu sýra na posypání. Dáme péct pod pokličku
cca na 30 minut a pak dopékáme na kůrčičku ještě cca 20 minut.
Hotové ihned servírujeme. Na talíři posypeme nasekanou čerstvou hladkolistou petrželkou.

Hodí se téměř k jakémukoli masu včetně bílého rybího. Pokud nepotřebujeme maso, ke gratinovanému celeru si dopřejeme ještě salátek z čerstvé zeleniny.

Jak dopadl letošní Fit Cup

V kategorii žen si na letošním Fit Cupu nejlépe vedly Jana Klimešová, Iva Kroužilová a Kamila Skalinová. První tři příčky v kategorii mužů obsadili Lukáš Pomezný, Vlastimil Flegl a Jiří Křeček. V dětské kategorii do šesti let zvítězili Adam Čuda, Daniel Vajda a Tereza Stehlíková. V kategorii 6 až 8 let si medailové pozice vybojovali Vanessa Stachová, Martin Rejthar a Petr Švancara. V kategorii 8 až 12 let na bedně stanuli Matěj Škopek, Petr Divecký a Jesicca Stachová. Kategorii dorost ovládli David Nykodým, Petr Charouzek a Adam Link, Kompletní výsledkovou listinu naleznete spolu s fotografiemi ze závodů v sekci galerie.