Také patříte k těm, kterým moc chutnaly vánočky, které napekly paní kuchařky ze školní jídelny na rozsvěcení vánočního stromu? Pak si je můžete udělat i doma, paní kuchařky prozradily recept. Přesněji řečeno dva. Jeden byl klasický podle našich babiček, vánočky kynuly delší dobu. Druhé vánočky pak byly z odlehčeného, ne tak sladkého těsta.
1. recept:
1 kg mouky (hladká + polohrubá namíchat)
200 g cukr krupice
200 g másla
4 žloutky
0,4 l mléka
2 kostičky droždí
kůra z 1 citronu+ šťáva z citronu
vanilkový cukr
rozinky 100g
půl lžičky soli
muškátový oříšek
Zaděláme těsto a necháme kynout. Po vykynutí upleteme 3 vánočky o váze asi 600 g, které necháme opět asi 1 hodinu kynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme mandličkami. Pečeme při 150 st
upních na horko – vzduch asi 35 minut. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.

2. recept (mechová vánočka):

1 kg špaldové hladké mouky
100g třtinového cukru
100 g rostlinného oleje
1 vajíčko
1 kostička droždí
špetka soli
citronová kůra
500 ml mléka
rozinky